Chmura wiedzy

Nowa ojczyzna: ile kosztuje obywatelstwo w różnych krajach

Pisaliśmy już o krajach, w których najwygodniej jest zarejestrować i rozwijać firmę, a teraz przedstawiamy miejsca, w których można uzyskać nowe obywatelstwo. Są one podzielone na dwa typy. Kraje pierwszego pozwalają automatycznie zostać obywatelem: przelać pieniądze i uzyskać paszport w ciągu kilku miesięcy. Wizyta w nowej ojczyźnie nie zawsze jest konieczna. Z krajami drugiej grupy jest to trochę bardziej skomplikowane. Po przekazaniu pieniędzy na jeden z priorytetowych projektów gospodarczych wnioskodawca otrzymuje zezwolenie na pobyt czasowy. Po upływie określonego czasu, który trwa od kilku miesięcy do trzech lat, zastępuje go zezwolenie na pobyt stały, a po pięciu latach legalnego pobytu możesz złożyć wniosek o obywatelstwo.

Inwestycje - obywatelstwo

Od 1993 r. Program obywatelstwa gospodarczego nie wymaga stałego pobytu w kraju przez pięć lat, dlatego aby kupić paszport Dominiki, wystarczy wnieść wkład pieniężny w gospodarkę. Kwota inwestycji wynosi 100 000 USD. Rząd zamierza wykorzystać te wkłady pieniężne na finansowanie sektora społecznego i projektów prywatnych (turystyka, rolnictwo i IT).

Dominika

Minimalna inwestycja

100 000 USD

Daty obywatelstwa

3-6 miesięcy

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

50 krajów, w tym Wielka Brytania, Irlandia, Liechtenstein, South Koreth i szwajcaria. Aby wjechać do strefy Schengen, wymagana jest wiza

Główną zaletą państwa wyspiarskiego jest możliwość uzyskania obywatelstwa bez zamieszkiwania na wsi. Paszport obywatela można uzyskać pocztą po przekazaniu pieniędzy. Istnieją dwie opcje inwestycyjne. Pierwszym z nich jest przekazanie co najmniej 250 000 USD na Fundusz Cukru (SIDF). Drugim jest zakup nieruchomości, w tym przypadku wpis zaczyna się od 400 000 $, ale za tego rodzaju pieniądze prawie już nie ma - zbyt wiele osób chce uzyskać obywatelstwo.

Saint Kitts i Nevis

Minimalna inwestycja

250 000 USD

Daty obywatelstwa

3-6 miesięcy

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

94 kraje, w tym Nowa Zelandia UK Do Kanady Korea Południowa Szwajcaria, Republika Południowej Afryki, Japonia i Kraje Schengen

Obywatelstwo można uzyskać w następujący sposób: zainwestuj 400 000 USD w nieruchomości, zainwestuj co najmniej 250 000 USD w Narodowy Fundusz Rozwoju lub Fundusz Charytatywny, lub wesprzyj 400 000 USD na rozwój biznesu (łączna wartość inwestycji to 1,5 mln USD). Warunkiem uzyskania obywatelstwa jest pobyt w kraju przynajmniej 15 dni w roku lub ogólnie 75 dni przez 5 lat.

Antigua i Barbuda

Minimalna inwestycja

250 000 USD

Daty obywatelstwa

3-6 miesięcy

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

129 krajów, w tym Kraje Schengen, Do Kanady
i Wielka Brytania

Od marca 2014 r. Malta przyjmuje wnioski o obywatelstwo dotyczące inwestycji (Malta Indywidualny program inwestycyjny). Uzyskanie obywatelstwa maltańskiego w krótkim czasie jest możliwe pod warunkiem przekazania darowizny w wysokości 650 000 euro na rzecz Narodowego Funduszu Rozwoju (FNR). Oprócz darowizn wnioskodawca będzie musiał zakupić nieruchomość na Malcie o wartości od 350 000 euro i papiery wartościowe o wartości 150 000 euro.

Malta

Minimalna inwestycja

650 000 EUR

Daty obywatelstwa

12-14 miesięcy

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

163 kraje, w tym kraje Europy Zachodniej i Wschodniej,
USA i Kanada

Od kwietnia 2014 r. Cypr zmniejszył o połowę koszty swojego obywatelstwa. Najbardziej racjonalnym sposobem uzyskania paszportu jest zakup nieruchomości w wysokości co najmniej 2,5 miliona euro. Możesz inwestować w obligacje rządowe, zakładać lub uczestniczyć w cypryjskim biznesie w wysokości co najmniej 5 milionów euro, a także kupować nieruchomości w wysokości co najmniej 500 000 euro. Przez cały czas obowiązywania paszportu musi pozostać własnością inwestora.

Cypr

Minimalna inwestycja

2 500 000 EUR

Daty obywatelstwa

3-5 miesięcy

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

151 krajów, w tym wszystkie kraje Unii Europejskiej, Kanada, Wielka Brytania, Hongkong, Singapur, Japonia i Republika Południowej Afryki

Inwestycje - zezwolenie na pobyt - pobyt stały - obywatelstwo

Bułgaria proponuje uzyskać stały pobyt na podstawie ustawy o promocji inwestycji, a po roku obywatelstwo bułgarskie. Po pierwsze, wnioskodawca musi zainwestować 512 000 euro w bułgarskie obligacje rządowe, aby uzyskać stałe miejsce zamieszkania. Następnie zainwestuj w „priorytetowe projekty inwestycyjne” co najmniej 512 000 euro. Po upływie roku wnioskodawcy zostanie przyznane obywatelstwo bułgarskie pod warunkiem, że inwestycja w wysokości 512 000 euro w kapitał bułgarskiej spółki będzie wspierana przez kolejne dwa lata.

Bułgaria

Minimalna inwestycja

512 000 EUR

Daty obywatelstwa

Rok po otrzymaniu stałego pobytu

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

81 krajów świata, w tym kraje Schengen, a także Japonia, Korea Południowa, Argentyna, Brazylia, Meksyk

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt w Kostaryce, musisz zainwestować co najmniej 200 000 USD w każdy rodzaj działalności gospodarczej lub nieruchomości Po trzech latach życia w kraju możesz ubiegać się o pobyt stały. Cudzoziemcy mogą uzyskać obywatelstwo po pięciu latach legalnego pobytu. I tam, niedaleko hiszpańskiego paszportu. Obywatel tej byłej kolonii Hiszpanii może uzyskać stałe miejsce zamieszkania w Unii Europejskiej w ciągu pięciu miesięcy, a obywatelstwo w ciągu dwóch lat.

Kostaryka

Minimalna inwestycja

200 000 USD

Daty obywatelstwa

Po 5 latach pobytu

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

120 krajów, w tym cała Unia Europejska
(nie tylko strefa Schengen, ale także Wielka Brytania, Irlandia itp.), Australia, Nowa Zelandia, Japonia, Korea Południowa

Program imigracyjny dla wiz EB-5 dla inwestorów istnieje od 1990 roku. Aby wziąć udział, konieczne jest założenie własnej firmy lub zainwestowanie w istniejący amerykański biznes 1 milion USD (lub 500 000 USD na program inwestycyjny w regionach ukierunkowanego rozwoju) z utworzeniem co najmniej dziesięciu miejsc pracy dla obywateli USA. Po wydaniu wizy inwestor otrzymuje status warunkowy stałego pobytu (zielona karta) na dwa lata. Po tym okresie Departament Imigracji sprawdza zgodność z warunkami programu, po czym inwestor otrzymuje stałą zieloną kartę. Pięć lat później wnioskodawca może ubiegać się o obywatelstwo.

USA

Minimalna inwestycja

500 000 USD

Daty obywatelstwa

Po 5 latach pobytu

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

172 kraje świata, w tym
Kraje UE, Kanada
i Japonia

Od 2011 r. Wprowadzono nowe zasady uzyskiwania wizy inwestorskiej z perspektywą uzyskania stałego pobytu i obywatelstwa brytyjskiego. Minimalny próg inwestycyjny wynosi 1 milion GBP. Początkowo taka wiza wydawana jest na trzy lata i cztery miesiące, prawdopodobieństwo uzyskania stałego pobytu zależy od wielkości inwestycji. W przypadku inwestycji o wartości przekraczającej 10 milionów funtów wydawany jest za dwa lata, a w przypadku inwestycji o wartości od 5 do 10 milionów funtów - za trzy lata. Możesz inwestować w brytyjską gospodarkę, kupując obligacje rządowe, fundusze wspólnego inwestowania lub akcje istniejących spółek zarejestrowanych w Wielkiej Brytanii. Po pięciu latach pobytu w kraju wnioskodawca ma prawo ubiegać się o obywatelstwo brytyjskie.

UK

Minimalna inwestycja

1 000 000 GBP

Daty obywatelstwa

Po 5 latach pobytu

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

174 kraje, w tym USA, Kanada, wszystkie kraje półkuli zachodniej (oprócz Surinamu), cała Europa (oprócz Macedonii), Japonia, Indie, Australia i Nowa Zelandia

Od stycznia 2013 r. Obowiązują nowe zmiany w prawie imigracyjnym. Uzyskanie „złotego zezwolenia na pobyt” jest możliwe dzięki bezpośrednim inwestycjom w wysokości 1 miliona euro, utworzeniu co najmniej dziesięciu miejsc pracy lub zakupowi nieruchomości o wartości co najmniej 500 000 euro. Program jest ważny przez jeden rok i może zostać przedłużony na dwa kolejne okresy po dwa lata każdy (łącznie pięć lat). Na szósty rok pobytu w Portugalii wnioskodawca może ubiegać się o obywatelstwo. Co więcej, wystarczy przebywać w kraju przez siedem dni w roku.

Portugalia

Minimalna inwestycja

500 000 EUR

Daty obywatelstwa

Po 5 latach pobytu

Podwójne obywatelstwo

Uznany

Wejście bezwizowe

150 krajów, w tym kraje UE, Kanada, Wielka Brytania, Hongkong, Singapur, Japonia i Republika Południowej Afryki

Autor: Irina Kharseeva

Zdjęcie na okładce: Shutterstock

Popularne Wiadomości

Kategoria Chmura wiedzy, Następny Artykuł

House of Cards: Historia powstania i upadku największej witryny pokerowej PokerStars
Chmura wiedzy

House of Cards: Historia powstania i upadku największej witryny pokerowej PokerStars

Pewnego dnia rosyjski rząd zastanawiał się nad zalegalizowaniem pokera online. Wcześniej w Stanach Zjednoczonych, gdzie hazard jest również zabroniony, kilka stanów zniosło zakaz pokera online. PokerStars, największy na świecie poker room online, zdecydował się na skorzystanie z tego, ale się nie udało. Na początku czerwca okazało się, że mała kanadyjska firma Amaya Gaming kupuje PokerStars, które nie wróciły na rynek amerykański.
Czytaj Więcej
Business Geek: Dobry czas na publikowanie w sieciach społecznościowych, błędach mózgu i innych hitach tygodnia
Chmura wiedzy

Business Geek: Dobry czas na publikowanie w sieciach społecznościowych, błędach mózgu i innych hitach tygodnia

Przedsiębiorca: Najlepszy czas na publikowanie w sieciach społecznościowych LinchpinSEO opracowało infografikę, która wyraźnie pokazuje, kiedy najlepiej publikować w sieciach społecznościowych dla różnych firm. Co dziwne, najwięcej polubień w wiadomościach otrzymano w niedzielę, użytkowników najbardziej interesuje sport i technologia w poniedziałek, a finanse w sobotę.
Czytaj Więcej