Kosmetyki

Jak poprawnie odczytać etykiety kosmetyków

Dokonując wyboru na korzyść jednego lub drugiego produktu kosmetycznego, rzadko kierujemy się jego składem, a raczej zwracamy uwagę na efekt, który obiecuje reklama i który mamy nadzieję uzyskać. Ale na próżno, ponieważ na liście składników często można znaleźć wiele interesujących - i nie zawsze dobrych. Życie wokół poprosiło chemika i założyciela Green Factory Cosmetics, Marię Ivanovę, aby porozmawiał o tym, jakie substancje są najczęściej stosowane w kosmetykach i jakich składników należy unikać.

Grafika

Andrzej Pokojowy

Jak czytać etykietę

Istnieje międzynarodowy standard pisowni nazw składników kosmetycznych INCI. Każdy producent musi przestrzegać tej normy i wskazać na opakowaniu wszystkie składniki zawarte w kremie lub innym produkcie. Składniki w kompozycji są wymienione w malejącej kolejności ilości. Jeśli woda jest na pierwszym miejscu na liście, to woda w produkcie jest najbardziej. Następnie wszystkie składniki maleją. Producenci wskazują nazwę łacińską i pospolitą ekstraktów lub olejów. Na przykład masło shea (masło shea) powinno być napisane w ten sposób: Butyrospermum parkii, ale aby wyjaśnić to konsumentowi, w nawiasach zazwyczaj wskazują, że jest to masło shea. Najnowsze na liście to zwykle konserwanty, elementy eterycznych kompozycji (aromatów). Jeśli smaki są sztuczne, na etykiecie zostanie napisane perfumy.

Barwniki są zwykle oznaczone liczbami, więc użytkownik nie może wiedzieć, czy są naturalne, czy nie. Musisz poszukać w Internecie numeru międzynarodowego, który został mu przyznany. Pamiętaj jednak, że producent produktów organicznych zwykle wskazuje, który składnik olejku eterycznego to te związki aromatyczne, lub po prostu piszą: olejki eteryczne z lawendy, wanilii i innych.

Maria Iwanowa

założyciel Green Factory Cosmetics

Substancje, które często są częścią kosmetyków

Woda

(Aqua)

Prawie zawsze otwiera listę składników dowolnych kosmetyków. Woda sama w sobie nie jest środkiem nawilżającym i jest stosowana jako rozpuszczalnik dla aktywnych składników, określa teksturę i jest środkiem wypełniającym - odbywa się w tubie.


Hialuronian sodu

(Hialuronian sodu)

Jest to jeden z najpopularniejszych składników współczesnej kosmetologii. Świetny pomocnik dla naszej skóry. Hialuronian sodu jest rozprowadzany na całej powierzchni skóry, tworząc lekki film, który aktywnie pochłania wilgoć z powietrza. Pomaga to zwiększyć zawartość wolnej wody w warstwie rogowej naskórka, a także wywołuje efekt „dodatkowej wilgoci”, co pomaga ograniczyć odparowywanie wody z powierzchni skóry.


Gliceryna

(Gliceryna)

Tak znane substancje jak gliceryna i glikol propylenowy - nawilżacze i wypełniacze o wzorze - według międzynarodowych standardów powinny być stosowane w małych ilościach (do 5%). W wysokich stężeniach może powodować odwodnienie skóry, ponieważ przy niskiej wilgotności pobiera wodę do nawilżenia nie ze środowiska, ale z samej skóry.


Dimetikon

(Dimetikon)

Ten silikon - substancja, która daje uczucie lekkości, gładkości, delikatności, pomaga kremowi gładko leżeć na skórze. Ukrywa tłusty i lepki olej mineralny. W małych ilościach jest nieszkodliwy i jest szeroko stosowany w kosmetologii i farmakologii. Ale nie rozkłada się przez środowisko, co oznacza, że ​​nie można go stosować w kosmetykach organicznych.


Alkohol

(Alkohol)

Alkohol jest nie tylko środkiem dezynfekującym, ale także silnie drażniącym dla skóry. Ma niską masę cząsteczkową, co oznacza, że ​​może łatwo penetrować skórę, zabierając ze sobą zarówno przydatne, jak i szkodliwe chemikalia. Alkohol jest stosowany w kosmetykach jako stabilizator, emulgator i nośnik substancji aktywnych.


Mocznik

(Mocznik pura)

Znany ze swoich właściwości penetrujących, zwiększa przenikanie innych składników do skóry. Ale oprócz nich mocznik przenosi także substancje balastowe, które nie są korzystne dla skóry. Kolejnym problemem związanym ze stosowaniem mocznika w kosmetykach jest jego niestabilność. Produkty jego rozkładu prowadzą nie tylko do zmiany pH kremu, ale także do uwalniania substancji szkodliwych dla skóry, które mogą powodować reakcje alergiczne i złuszczanie.


Masło Shea

(shea)

Skutecznie nawilża suche i szorstkie obszary skóry.


Octan tokoferylu

(Octan tokoferolu)

Powszechna witamina E. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina, silny przeciwutleniacz nie tylko dla skóry, ale także dla samego kremu. Odgrywa dwie role jednocześnie: dba o skórę i dodatkowo chroni krem, pozwalając producentowi zmniejszyć liczbę innych konserwantów.


Retinol

(Retinol)

Jest to witamina A. Nawet w małych dawkach może być toksyczna, dlatego jej stosowanie powinno być ściśle regulowane. Witamina A jest bardzo światłoczuła i powoduje pigmentację na słońcu. Na opakowaniu z kosmetykami zawierającymi witaminę A powinno być ostrzeżenie, że aplikacji musi towarzyszyć aplikacja kremu przeciwsłonecznego o SPF co najmniej 15.


Pantenol

(Pantenol)

To jest prowitamina B5. Odnawia skórę, regeneruje komórki, działa przeciwzapalnie, leczy blizny, rany, wygładza blizny, nadaje skórze blask i zadbany wygląd.


Witamina C.

Witamina C jako składnik kosmetyczny pełni wiele funkcji, na przykład stymuluje syntezę kolagenu, zapobiega utlenianiu tłuszczów i wybiela skórę.


Metyloizotiazolinon

(Metyloizotiazolinon)

Silny środek konserwujący, który jest najczęściej stosowany w produkcji żeli pod prysznic, szamponów i kremów do twarzy. W Europie jego stosowanie w nieusuwalnych kosmetykach jest zabronione. Metyloizotiazolinon nie jest substancją szkodliwą, ale w przypadku przedawkowania może powodować kontaktowe zapalenie skóry. W takim przypadku wysypka i inne objawy alergii mogą nie pojawić się natychmiast.

Substancje, które mogą być niebezpieczne

Są to substancje powierzchniowo czynne (środki powierzchniowo czynne), można je znaleźć w żelach pod prysznic i piankach do kąpieli, szamponach, pastach do zębów i detergentach. Niedrogie komponenty detergentowe SLS i SLES służą do tworzenia piany i nadają środkowi efekt zagęszczenia. SLS i SLES wysuszają skórę, usuwając tłuszcz z jej powierzchni przez utlenianie, co może prowadzić do zaczerwienienia, alergicznych wysypek i swędzenia.

Laurylosiarczan sodu i lauretosiarczan sodu

(Sodium Lauryl Sulfate - SLS and Sodium Laurth Sulfate - SLES)


W kosmetykach glikol propylenowy jest stosowany jako środek nawilżający i rozpuszczalnik dla składników aktywnych. A w przemyśle stosuje się go jako środek przeciw zamarzaniu w systemach chłodzenia wodą lub jako płyn hamulcowy. Co dzieje się po nałożeniu na skórę: wiążą się tłuszcze, wypierają płyn i składniki ważne dla zdrowia skóry, dzięki czemu uzyskuje się tymczasowe uczucie gładkości skóry. Ten składnik jest tańszy niż gliceryna, dlatego często można go zobaczyć w kosmetykach. Jeśli na górze listy widzisz glikol propylenowy, oznacza to, że producent chętnie oszczędza.

Glikol propylenowy

(Glikol propylenowy)


Petrochemikalia. Olej mineralny nie jest wchłaniany przez skórę, zatyka pory, spowalnia wzrost młodych komórek, zwiększa odwodnienie i zmniejsza funkcję barierową skóry. To najczęstsza przyczyna trądziku i wysypek alergicznych. Olej parafinowy ma w przybliżeniu te same właściwości: utrzymywanie płynu, zapobiega uwalnianiu toksyn i odpadów, zakłóca oddychanie skóry i zatyka pory.

Oleje mineralne i parafinowe

(Olej mineralny i wazelina)

Producenci używają różnych parabenów jako konserwantów. Często są one składnikami past do zębów, dezodorantów, szamponów i środków do higieny intymnej. Na początku 2000 roku zaproponowano zakaz parabenów, ponieważ podobno były zdolne do wywoływania raka piersi. Nie ma jednak na to jednoznacznych dowodów.

Parabeny

(Propyloparaben, metyloparaben, butyloparaben)


Te dwie substancje są stosowane jako środki spieniające i emulgatory (substancje, które zapewniają tworzenie emulsji z niemieszalnych cieczy). Obecność DEA i TEA w kosmetykach może prowadzić do podrażnienia i wysuszenia skóry. Mogą stać się niebezpieczne podczas interakcji z azotanami - rakotwórcze nitrozoaminy są produktem tej reakcji.

Dietanoloamina i trietanoloamina

(DEA i TEA)


Są częścią nawilżaczy, balsamów, lakierów do paznokci, dezodorantów i perfum. Może zakłócać układ hormonalny i zmniejszać funkcje rozrodcze. Unia Europejska zakazała stosowania niektórych ftalanów.

Ftalany


Kolejny popularny środek konserwujący stosowany przeciwko pleśni, grzybom i bakteriom. W Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej dozwolone jest stosowanie w produktach spłukiwanych w stężeniu nie wyższym niż 0,2%.

Uwalnianie formaldehydu

(Hydantoina DMDM)

Popularne Wiadomości

Kategoria Kosmetyki, Następny Artykuł

Czy kucharze muszą nosić rękawiczki?
Zjedz pytanie

Czy kucharze muszą nosić rękawiczki?

Moda na otwarte kuchnie w restauracjach nie przemija: możliwość oglądania, jak gotują jedzenie, stała się prawie dobrą formą. Jednak pomimo przejrzystości instytucji wciąż pojawia się pytanie dla klientów: czy kucharze powinni nosić rękawiczki i czapki, a ich brak stanowi naruszenie? Rozmawialiśmy z szefem kuchni, dyrektorem generalnym i lekarzem, aby dowiedzieć się, jak naprawdę są rzeczy.
Czytaj Więcej
Jaka jest różnica między Longo i Americano?
Zjedz pytanie

Jaka jest różnica między Longo i Americano?

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy i nie zawsze łatwo jest ustalić, czym się one różnią. Coraz więcej kawiarni odmawia gotowania Americano i oferuje gościom alternatywę w postaci longo. Jaka jest różnica między tymi dwoma napojami i jakie są korzyści, dowiedzieliśmy się od ekspertów w branży kawowej.
Czytaj Więcej
Który alkohol ma najmniej cukru?
Zjedz pytanie

Który alkohol ma najmniej cukru?

Coraz więcej osób myśli o zmniejszeniu spożycia cukru, a to nie jest łatwe zadanie: cukier występuje prawie wszędzie. Aby ułatwić Ci wybór napoju o najniższej zawartości cukru, wspólnie z Michaiłem Pugaczowem, głównym barmanem Less Sugar Bar, opracowaliśmy ocenę alkoholu. Michaił Pugaczow, szef kuchni barman Less Sugar Bar Nie jest tajemnicą, że cukier zawiera cukier: jest to albo cukier resztkowy użytych składników, albo dodatek cukru z powodu różnych syropów w kompozycji.
Czytaj Więcej